Ποια τα κίνητρα και οι στόχοι της απόφασης του Γιούρογκρουπ; Εμπεριέχει μια νέα φάση στην πολιτική του άξονα Βρυξελλών – Βερολίνου, όσον αφορά την κρίση στην ευρωζώνη;
Ήμουν από αυτούς που ισχυρίζονταν ότι δεν υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη. Σήμερα, με την απόφαση για την Κύπρο αποδεικνύεται ότι υπάρχει σχέδιο κι αυτό είναι γερμανικό. Υπάρχουν αποφάσεις, «μοντέλα» που ναι μεν αλλάζουν αλλά κινούνται στη βασική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση που ρίχνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, στις χώρες του Νότου, στους πιο αδύναμους.
Στην Κύπρο, θα έλεγα ότι ακόμα δεν έχουμε δει συνολικά πόση καταστροφή θα επιφέρει στην οικονομία και στην κοινωνία της Κύπρου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το μνημόνιο που θα συνοδεύει την υποτιθέμενη βοήθεια από την τρόικα. Τίθεται θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και ύπαρξης. Πού τελικά οδηγούν οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι, η Γερμανική αυταρχική ηγεμονική πολιτική το σύνολο της ευρωζώνης και την ΕΕ;
Στόχος, λοιπόν, δεν είναι η «διάσωση» χωρών και τραπεζών γενικώς. Στόχος και της «νέας» στρατηγικής (πακέτο Κύπρου) είναι η διάσωση των τραπεζών του Βορρά και κυρίως της Γερμανίας, η απόσπαση πλούτου, περιουσιακών στοιχείων καταρχάς από το Νότο και η ενίσχυση της Γερμανίας έναντι άλλων οικονομικών κέντρων της Ευρώπης κι όχι μόνο. Για να το δικαιολογήσουν επανέρχονται –αν είχαν φύγει ποτέ– στη λογική «ο καθένας μόνος του», με τις «ιδιαιτερότητες» του και ότι προσπαθούν να βοηθήσουν τους άτακτους, τους απείθαρχους, τους άμυαλους σε σύγκριση με το «ενάρετο» γερμανικό μοντέλο.
Διαμορφώνεται νέο, δυσμενέστερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και ειδικότερα του Νότου;
Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη ήταν όχι μόνο δυσμενές αλλά μεταξύ των παραγόντων των αιτιών της κρίσης ήταν και τα δομικά προβλήματα της ΟΝΕ και του ευρώ. Κι αυτό φαίνεται από τη διάρκεια, την ένταση και το βάθος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης ειδικά στην Ευρώπη. Εδώ η «διαχείρισή» της δηλαδή η νεοφιλελεύθερη ενίσχυση αυτού του πλαισίου της κρίσης στην ευρωζώνη, όξυνε τα προβλήματα. Αναφέρομαι στα μέτρα αυστηροποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας, στη θεσμοποίηση κυρώσεων και ποινών στους «απείθαρχους», (οικονομική διακυβέρνηση) στην ενσωμάτωση της πολιτικής συνοχής (ΕΣΠΑ) στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και πειθαρχίας, εισάγοντας τη μακροοικονομική αιρεσιμότητα στην εκταμίευση κοινοτικών κονδυλίων. Ταυτόχρονα, αυτό που όξυνε την κατάσταση είναι η γενίκευση της λιτότητας, της ύφεσης, της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο για την de jure εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Με την Κύπρο δημιουργούν μια de facto κατάσταση όπου οι οικονομίες όλων των χωρών, κυρίως του Νότου, μπαίνουν σε πλαίσιο ανασφάλειας, εξαρτώμενες από το, υπό γερμανικό έλεγχο, Γιούρογκρουπ.
Ποια η προοπτική της ευρωζώνης υπό το φως αυτής της απόφασης –οδηγού και για άλλες χώρες;
Σημειώνω τις αντιδράσεις -καθυστερημένες- χωρών και παραγόντων της Ε.Ε. στην προοπτική της καθολικής εφαρμογής του κυπριακού μοντέλου. Σε κάθε περίπτωση τίθεται το θέμα της ευρωζώνης και της προοπτικής του ευρώ καθώς αρκετοί πια βλέπουν ότι λειτούργησε και λειτουργεί προνομιακά για τη Γερμανία και κάποιες άλλες λίγες χώρες. Και ακόμα, ότι με αφορμή την κρίση αξιοποιείται ως ιμάντας μεταβίβασης και μεταφοράς προβλημάτων στις μικρότερες και αδύναμες χώρες και στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Επομένως, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ η συζήτηση για το πού πάει η Ευρώπη και η Ε.Ε. Αφορά τόσο την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή Αριστερά.
_________________________
* Ο Νίκος Χουντής είναι ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου