.......................ΜάΑύγουστος 2018... ..........................Σελίδες προβληματισμού πολιτών της Ανατολικής Αττικής............................

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

................Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον νεοφιλελευθερισμό

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον νεοφιλελευθερισμό
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον νεοφιλελευθερισμό

Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Ο Μάρτιος στην Ιστορία


Μία νέα στήλη του left.gr
Της Λη Σαράφη

Μικρό Εισαγωγικό Σημείωμα
Η ανάρτηση αυτή είναι μια απόπειρα αναφοράς και υπενθύμισης επειδή οι λαοί και ιδιαίτερα ο λαός μας αγωνίζονταν πάντα για τις μικρές ή μεγάλες διεκδικήσεις. Με την αναδρομή στο παρελθόν επιθυμώ να αναδείξω στιγμές της ιστορίας (κυρίως της ελληνικής και ενίοτε της παγκόσμιας) που έχουν κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον, στιγμές που μας κάνει καλό να θυμόμαστε. Όχι για μνημόσυνο αλλά για το φρόνημά μας. Επειδή οι αγώνες δεν σταματούν και στέφονται κάποιες φορές με νίκη!
Να διευκρινίσω ότι οι αναφορές είναι προσωπική σταχυολόγηση και παραμένουν αναφορές, δηλαδή δεν αναγράφονται με λεπτομέρειες. Περισσότερο είναι μια υπενθύμιση ώστε αν δημιουργηθεί ενδιαφέρον να ψάξει κανείς τα γεγονότα που αναφέρονται.
Είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη κάθε συνεισφορά από ιστορικούς ή ερευνητές των τοπικών ιστοριών.


Ο Μάρτιος στην Ιστορία
1910
6/3 Εξέγερση των αγροτών κολλήγων στο χωριό Κιλελέρ της Θεσσαλίας. Η εξέγερση εξαπλώθηκε στον Θεσσαλικό κάμπο και κατεστάλη με αιματηρό τρόπο από τις δυνάμεις του στρατού.
10/3 Απεργία των θερμαστών στον Πειραιά, συγκρούσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και νίκη των απεργών στα αιτήματά τους.

1914
Μάρτιος: Μεγάλη απεργία των καπνεργατών στην Καβάλα που διάρκεσε οκτώ ημέρες και απλώθηκε ως την Θεσσαλονίκη. Έγιναν συγκρούσεις των απεργών με την Χωροφυλακή και η απεργία έληξε με την νίκη τους και την υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

1921
7/3 Ο Κόκκινος Στρατός υπό τον Τρότσκι επιτίθεται κατά των αναρχικών ναυτών στο ναύσταθμο της Κροστάνδης.

1923
1/3 Ξεκινάει να ισχύει στην Ελλάδα το νέο ημερολόγιο.

1924
25/3 Η Εθνοσυνέλευση με επικεφαλής την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου κηρύσσει έκπτωτη τη δυναστεία Γλύξμπουργκ. Εγκαθιδρύεται Αβασίλευτη Δημοκρατία.

1933
4/3 Ο Franklin D. Roosevelt ορκίζεται 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Στον λόγο που εκφωνεί, αναφέρεται στο New Deal σαν τη διέξοδο από την φρίκη που εξακολουθούν να βιώνουν οι ΗΠΑ από το οικονομικό Κραχ του 1929.

1935
1/3 Κίνημα αντιμοναρχικών αξιωματικών με την υποστήριξη του Βενιζέλου. Αποτυχία του κινήματος και σύλληψη των κινηματιών.
18-31/3 Δίκη των κινηματιών, καθαίρεση από το στράτευμα και καταδίκη σε θάνατο (η ποινή μετατράπηκε σε ισόβια).

1936
5/3 Ο Ιωάννης Μεταξάς αναλαμβάνει υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Δεμερτζή.
18/3 Ο Βενιζέλος πεθαίνει στο Παρίσι 71 ετών.
29/3 Ενταφιασμός του Βενιζέλου στα Χανιά. Προηγήθηκε λαϊκό προσκύνημα στην Αθήνα παρά τη δυσφορία της κυβέρνησης και του Βασιλιά.

1942
25/3 Με την ευκαιρία της επετείου του 1821 πραγματοποιούνται μεγάλες πατριωτικές διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

1943
1/3 Πάνδημη κηδεία του Κωστή Παλαμά.
4/3 Νικηφόρες μάχες του ΕΛΑΣ κατά των Ιταλών κατακτητών στον Φαρδύκαμπο (κοντά στην Σιάτιστα) και τις Πόρτες (κοντά στα Σέρβια Κοζάνης). Οι Ιταλοί έχουν μεγάλες απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες και στην υποχώρησή τους από την περιοχή καίνε ολοσχερώς τα Σέρβια.
5/3 Οι κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού κατά της πολιτικής επιστράτευσης στέφονται από επιτυχία και ματαιώνουν τα σχέδια των κατακτητών.
12-24/3 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καρδίτσα από την οποία έχουν αποχωρήσει τα Ιταλικά στρατεύματα Κατοχής. Το BBC μετέδωσε: «Έλληνες αντάρτες απελευθέρωσαν την Καρδίτσα. Είναι η πρώτη πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης που απελευθερώνεται από δυνάμεις της Αντιστάσεως». Η Καρδίτσα παρέμεινε απελευθερωμένη για δώδεκα μέρες.

1944
4-8/3 Η Κοκκινιά δέχεται επίθεση από Ναζί, χωροφύλακες, Ταγματασφαλίτες, και την Αστυνομία του Μπουραντά. Η αντίσταση οργανώθηκε από το 6ο ανεξάρτητο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, και υποστηρίχτηκε από το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ και την πλειοψηφία του Κοκκινιώτικου λαού και κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση. Αποκορύφωμα ήταν η Μάχη της Κοκκινιάς στις 7 Μαρτίου 1944. Οι 300 όμηροι Κοκκινιώτες που μάζεψαν οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου.
9/3 Πενήντα κρατούμενοι από το στρατόπεδο μεταφέρονται στα νταμάρια Χαϊδαρίου όπου και εκτελούνται. Οι 37 από αυτούς ήταν Κοκκινιώτες.
10/3 Το ΕΑΜ αποφασίζει την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Ήταν η κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας.
31/3 13 αξιωματικοί του ελληνικού στρατεύματος της Μέσης Ανατολής επισκέπτονται τον πρωθυπουργό Εμμανουήλ. Τσουδερό και του καταθέτουν υπόμνημα για σχηματισμό κυβέρνησης με βάση την ΠΕΕΑ.

1945
14/3 Το ΕΑΜ στέλνει υπόμνημα στις κυβερνήσεις των Συμμάχων (ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Αγγλίας και Γαλλίας) με το οποίο καταγγέλλει ωμές παραβιάσεις της συμφωνίας της Βάρκιζας. Από τις πρώτες μέρες του Μαρτίου έχει ξεκινήσει στην κεντρική Ελλάδα η Λευκή Τρομοκρατία.
30/3 Ίδρυση του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) ως συνέχεια της ΕΑΜικής συνδικαλιστικής παράταξης.

1946
1-7/3 Εργασίες του 8ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Γενικός Γραμματέας εκλέγεται ο αριστερός συνδικαλιστής Μήτσος Παπαρήγας.
31/3 Διεξαγωγή των πρώτων μεταπολεμικών βουλευτικών εκλογών από τις οποίες απείχαν τα κόμματα του ΕΑΜ. Την ίδια μέρα γίνεται επίθεση ανταρτών εναντίον του αστυνομικού σταθμού στο Λιτόχωρο Πιερίας.

1947
20/3 Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Ζεύγος, δάσκαλος από την Αρκαδία, στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ.

1948
1/3 Ο Χρήστος Λαδάς, υπουργός Δικαιοσύνης (που είχε εισηγηθεί τον διαβόητο νόμο 509 περί κατασκοπείας), δολοφονείται στην οδό Εδουάρδου Λω (που μετέπειτα πήρε το όνομά του) κοντά στην πλατεία Καρύτση στην Αθήνα.
7/3 Επίσημη ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στο Ελληνικό κράτος.

1949
Μάρτιος Ξεκινάει στο έκτακτο Στρατοδικείο η δίκη των Μανώλη Γλέζου, Λεωνίδα Κύρκου και άλλων οι οποίοι είχαν συλληφθεί ένα χρόνο νωρίτερα. Οι Γλέζος, Κύρκος, Τσερέπας και Δαμιανίδης καταδικάστηκαν σε θάνατο.
23/3 : Ο βασιλιάς Παύλος, η Φρειδερίκη και ο υπουργός Στρατιωτικών (και πολιτικός προϊστάμενος του στρατοπέδου) Παναγιώτης Κανελλόπουλος επισκέπτονται το στρατόπεδο Μακρονήσου.

1952
1/3 Το Διαρκές Στρατοδικείο της Αθήνας καταδικάζει δυο φορές σε θάνατο το Νίκο Μπελογιάννη και Ηλία Αργυριάδη. Σε θάνατο την Έλλη Ιωαννίδου, Ν. Καλούμενο, Φ.Λαζαρίδη, Δ. Μπάτση, Μ. Μπισμπιάνο, Χ. Τουλιάτο.
30/3 Εκτέλεση των Μπελογιάννη, Μπάτση, Καλούμενου και Αργυριάδη.

1954
13/3 Ξεκινά η μάχη στο Ντιέν Μπιέν Φου (Βιετνάμ). Οι αντάρτες Βιετμίνχ με επικεφαλής τον στρατηγό Γκιάπ, επιτίθενται στα αποικιοκρατικά Γαλλικά στρατεύματα. Η μάχη διάρκεσε ως τα μέσα Μαϊου και ήταν νικηφόρα για τους Βιετναμέζους.

1957
6/3 Η Γκάνα στην Δυτική Αφρική (με προηγούμενη ονομασία Χρυσή Ακτή) ανεξαρτητοποιείται από την Αγγλική κυριαρχία. Πρώτος πρόεδρός της ο Nkrumah.

1962
18/3 Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης Γεώργιος Παπανδρέου κηρύσσει τον «Ανένδοτο Αγώνα κατά της κυβερνήσεως της βίας και νοθείας».

1963
22/3 Ξεσπάει στην Αγγλία το σκάνδαλο Profumo. Ο John Profumo, υπουργός Πολέμου, διατηρούσε σεξουαλικές σχέσεις με την επαγγελματία του είδους Christine Keeler η οποία είχε ταυτόχρονο δεσμό με Σοβιετικό διπλωμάτη.

1964
12/3 Κηδεία του βασιλιά Παύλου που είχε αποβιώσει στις 6 Μαρτίου.
23/3 Ο διάδοχος του Παύλου βασιλιάς Κωνσταντίνος δίνει τον όρκο του βασιλιά στην Βουλή των Ελλήνων.

1970
27/3 Αρχίζει στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη των «35 της Δημοκρατικής Άμυνας». Ήταν μια από τις μεγαλύτερες δίκες της αντίστασης κατά της Χούντας.

1975
22/3 Παραπέμπονται σε δίκη οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1999
24/3 Οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ ξεκινούν τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.


__________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου