.......................ΜάΑύγουστος 2018... ..........................Σελίδες προβληματισμού πολιτών της Ανατολικής Αττικής............................

..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

................Ανατροπή του καπιταλισμού και όχι διαχείριση...

"η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια συμφωνία γενικά. έχει ανάγκη από μια έξοδο από τα αδιέξοδα των μνημονίων, από μια σύνθετη πολιτική διεξόδου και αναγέννησης σε όλους τους τομείς, παραγωγικής και πνευματικής – κοινωνικής, εθνικής ανασυγκρότησης, που δεν μπορεί να γίνει μέσα από τα νεοφιλελεύθερα δόγματα και τους όρκους πίστης στις συνθήκες της ε.ε., χωρίς έναν σταθερό προσανατολισμό για μια νέα θέση της χώρας στον γεωπολιτικό άξονα. [ο δρόμος της αριστεράς]

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον νεοφιλελευθερισμό

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον νεοφιλελευθερισμό
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ & ΑΝΥΠΑΚΟΗ στον νεοφιλελευθερισμό

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μνήμες της Μεταπολίτευσης, ερωτήματα για το σήμερα

Μνήμη και βιωμένη εμπειρία υπήρξε για πολλούς από τους φίλους των ΑΣΚΙ η Μεταπολίτευση, στην οποία είναι αφιερωμένο το 15ο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ στον κατάμεστο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σε αυτή τη βιωματική εμπειρία και στη δεκαπεντάχρονη πορεία του περιοδικού αναφέρθηκε, στο καλωσόρισμά της εκ μέρους των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, ενώ για "πάνδημη απομάγευση" έκανε λόγο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθώς "η πεποίθηση συνεχούς δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους", που διαμορφώθηκε στη Μεταπολίτευση, "καταρρέει". Παράλληλα, αναφέρθηκε στη "λυσσαλέα κι έξαλλη στάση του κατεστημένου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητεί τη δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαχειριστεί την εξουσία". "Τρέμουν ότι αυτοί που αναπαράγονταν επί 20 χρόνια τώρα θα ανατραπούν", σημείωσε. Όμως, σε αντίθεση με το 1981, σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια αναπαραγωγής του συστήματος: "Το τέλος της σοσιαλδημοκρατικής συναίνεσης που σηματοδοτεί η κρίση αποτελεί και το τέλος της Μεταπολίτευσης", τόνισε.

Στις ευθύνες της Αριστεράς, ιδίως της ανανεωτικής, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, τόσο για την αποτυχία να εδραιώσει την ηγεμονία της εντός και εκτός Αριστεράς όσο και γιατί "ανεχτήκαμε να οικοδομηθεί ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη χρεωκοπία". "Σήμερα ξέρουμε τι σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία, κυρίως αλληλεγγύη. Ας τα περιφρουρήσουμε", κατέληξε.

Στη μακρά συνεργασία της Αυγής με τα ΑΣΚΙ αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο Νίκος Φίλης, για να επικεντρωθεί στη συνέχεια στον ρόλο της νεολαίας στη Μεταπολίτευση, που "ήταν υπόθεση των νέων ανθρώπων", από τους οποίους αιμοδοτήθηκε το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηρίζοντας "ανάπηρη" τη σημερινή σχέση της Αριστεράς με τους νέους, τόνισε πως "χωρίς τη νεολαία, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή, ακόμη κι αν κυβερνήσει η Αριστερά".

Τέλος, από μια διαφορετική σκοπιά αναφέρθηκαν στην περίοδο της Μεταπολίτευσης ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, που μίλησε για τα χρόνια της πολιτικής και κινηματογραφικής του διαμόρφωσης, ενώ η Εύα Κοταμανίδου προχώρησε σε μια τεκμηριωμένη περιδιάβαση στις πολιτιστικές εξελίξεις από τη "χαμένη άνοιξη" της δεκαετίας του '60 μέχρι τη Μεταπολίτευση.


____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου