Μνήμη και βιωμένη εμπειρία υπήρξε για πολλούς από τους φίλους των ΑΣΚΙ η Μεταπολίτευση, στην οποία είναι αφιερωμένο το 15ο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο, που παρουσιάστηκε την Πέμπτη το βράδυ στον κατάμεστο κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Σε αυτή τη βιωματική εμπειρία και στη δεκαπεντάχρονη πορεία του περιοδικού αναφέρθηκε, στο καλωσόρισμά της εκ μέρους των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, ενώ για "πάνδημη απομάγευση" έκανε λόγο ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, καθώς "η πεποίθηση συνεχούς δημοκρατικής λειτουργίας του κράτους", που διαμορφώθηκε στη Μεταπολίτευση, "καταρρέει". Παράλληλα, αναφέρθηκε στη "λυσσαλέα κι έξαλλη στάση του κατεστημένου απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, που αμφισβητεί τη δυνατότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαχειριστεί την εξουσία". "Τρέμουν ότι αυτοί που αναπαράγονταν επί 20 χρόνια τώρα θα ανατραπούν", σημείωσε. Όμως, σε αντίθεση με το 1981, σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια αναπαραγωγής του συστήματος: "Το τέλος της σοσιαλδημοκρατικής συναίνεσης που σηματοδοτεί η κρίση αποτελεί και το τέλος της Μεταπολίτευσης", τόνισε.
Στις ευθύνες της Αριστεράς, ιδίως της ανανεωτικής, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Νικόλας Βουλέλης, τόσο για την αποτυχία να εδραιώσει την ηγεμονία της εντός και εκτός Αριστεράς όσο και γιατί "ανεχτήκαμε να οικοδομηθεί ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη χρεωκοπία". "Σήμερα ξέρουμε τι σημαίνει ελευθερία, δημοκρατία, κυρίως αλληλεγγύη. Ας τα περιφρουρήσουμε", κατέληξε.
Στη μακρά συνεργασία της Αυγής με τα ΑΣΚΙ αναφέρθηκε στη δική του ομιλία ο Νίκος Φίλης, για να επικεντρωθεί στη συνέχεια στον ρόλο της νεολαίας στη Μεταπολίτευση, που "ήταν υπόθεση των νέων ανθρώπων", από τους οποίους αιμοδοτήθηκε το πολιτικό σύστημα. Χαρακτηρίζοντας "ανάπηρη" τη σημερινή σχέση της Αριστεράς με τους νέους, τόνισε πως "χωρίς τη νεολαία, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή, ακόμη κι αν κυβερνήσει η Αριστερά".
Τέλος, από μια διαφορετική σκοπιά αναφέρθηκαν στην περίοδο της Μεταπολίτευσης ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, που μίλησε για τα χρόνια της πολιτικής και κινηματογραφικής του διαμόρφωσης, ενώ η Εύα Κοταμανίδου προχώρησε σε μια τεκμηριωμένη περιδιάβαση στις πολιτιστικές εξελίξεις από τη "χαμένη άνοιξη" της δεκαετίας του '60 μέχρι τη Μεταπολίτευση.
____________________
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου